Solskensdag

Då var det valborgsmässoafton ännu en gång och jag ska jobba, ännu en gång. Ikväll jobbar jag extra eftersom jag ligger så mycket minus. Egentligen vill jag inte jobba extra "gratis" på välborg men jag kände att jag inte kunde avböja det. 

Lyckades skära mig mitt i handflatan på en rostig kniv i stallet igår. Det blev bara ett litet sår men det ser inte så fint ut så jag frågade sköterskan på jobbet i morse och fick lite instruktioner på hur jag skulle lägga om och även lite material av henne. Hon skrämde upp mig med att säga att jag får passa mig från blodförgiftning och hålla koll på det. Givetvis är det inte så lätt att få det, men man blir givetvis orolig när hon säger så.

Bellan har skött sig exemplariskt både igår och idag. Igår drog vi en repa på gräsbanan med lite markarbete. Volter som vanligt. Det måste vi traggla med så hon lättare samlar sig och börjar arbeta. Nu tar det en stund då hon gärna skjuter ut bogen i det ena varvet och blir inte alls så eftergiven som jag vill ha henne. Det är på slutet av passet det fungerar allra bäst, givetvis, men jag vill få den känslan lite tidigare i passet.
Vi avslutade med att hoppa stockarna i hagen ett par gånger. Den ena av dem har jag aldrig hoppat med henne men hon hoppade utan tvekan och med kanonbjudning på första försöket. Duktiga häst!

Idag red vi bara den korta joggingrundan på ca. 35 minuter eftersom jag jobbar delad tur idag. Vill komma hem och landa en stund och så innan jag ger mig iväg igen.

Nu ska jag däremot vila mig en stund och invänta maten.

Mat!

Nu är jag precis hemkommen och om 20 minuter ska jag åka och jobba igen. Snacka om att jag kommer vara trött ikväll när det enda jag hunnit med hemma på hela dagen är en kopp kaffe.
Jag jobbade till elva i förmiddags och då blev det full fart hemåt och sedan till sambons farföräldrar på lite Pålsbomarken-middag. Det är tradition att de bjuder på middag och sedan tar de en tur på marken tillsammans. Hann dessutom med att gå hela marken då det mer eller mindre bara är en gata som är full med stånd och den tar 5 minuter att trava igenom i långsamt tempo. 
Så idag fick jag köpa strumporna jag missade då det var marknad i Askersund.

Grannen håller på och säljer sina hästar nu. Är det någon som är eller vet någon som är intresserad av en modell äldre halvblodsdam så är det bara att hojta till. 
Det positiva för min del är att sommarbetet som ligger på andra sidan av våran grusväg hemma blir ledigt. Dessutom hoppas jag att de ska sälja sin hästtransport. Frun nämnde det för mig förra sommaren och jag sa redan då att jag var intresserad av den och hon skulle ha mig i åtanke när de skulle sälja den. Dock vet jag inte om hon glömt bort det vi pratade om eller om de helt enkelt tänkt att ha den kvar. Hur som helst så ska jag gå över till dom i morgon och diskutera ridbanan och hurvida jag får låna/hyra den efter de sålt hästarna. Då ska jag passa på och fråga om transporten och eventuellt få ett aktuellt pris på den. Jag betalar självklart inte vad som helst. Man är inte gjord av pengar direkt.

Nu ska jag dricka upp mitt kaffe och sedan ge mig iväg och jobba pass två idag.

Ormbiten

I eftermiddags kom våran svarta lilla katt in med en riktig dunderklump till tass och även benet upp till armbågen var ordentligt svullet. Jag kastade mig på telefonen efter att ha undersökt benet och ringde en veterinär. I Hallsberg hade de tydligen slutat för dagen för den enda telefon jag kunde ringa på var tydligen jourtelefonen. I Askersund svarade de dock efter ett par försök och veterinären förklarade att det inte var allvarligt.
Troligen hade Yoshi blivit biten av en huggorm, därav svullnaden, men att det inte var någonting som katter rent generellt blir jättedåliga av. Det var ingen panik att åka in med honom till henne utan vi skulle avvakta och om hans allmäntillstånd försämrades skulle vi i så fall åka in med honom antingen på måndag morgon eller till Linköping om det blev väldigt akut i helgen. Ikväll mår han dock hur bra som helst och svullnaden har lagt sig lite. Husarrest i några dagar dock, till Yoshis stora förtret.

Idag städade vi i ordning i stallet inför nästa helgs inflyttning. Plockade ur boxen och plockade undan grejer. Boxen är i den delen av stallet som jag inte använder. Då stallet är tvådelat med en smal gång i mellan så använder jag den ena stalldelen med två boxar i till mina hästar. Det är den delen som är närmast hagen av bekvämlighetsskäl och dessutom för att utrymmet i stallgången är väldigt mycket större än i den andra delen även om den inte är speciellt liten den heller. Hästarna i de olika delarna kan dock titta på varandra genom ett normalstort dörrhål så helt avskärmade är de absolut inte.
Det ska bli kul med lite aktivitet i stallet förutom min egen nu och framöver. Det kan allt kännas lite ensamt ibland både i stallet och ute på ridturerna även om jag sitter och talar med Bellan när vi rider ut som om ingenting. Om någon skulle råka höra skulle de förmodligen undra vad det är för fel på mig. 

Nu är det sängen nästa. Upp tidigt i morgon för ytterligare en jobbarhelg. Därefter är jag faktiskt ledig två helger i rad vilket ska bli så skönt!

Grävlingar

Helt kanonväder idag om man bortser från att det blåser en del och vad gör jag? Jo, jag gör inte ett skit och ska strax åka iväg och jobba.
Ingen ridning idag, ingenting ta det lugnt och framför allt ingen marken för min del. Det är väl ingen större katastrof men det är tråkigt då jag hade planerat att köpa på mig den vanligaste ovh viktigaste, strumpor. Dessutom är det tradition att gå runt Askersunds torg ch glutta på allt krimskrams och skit som folk vill sälja. Oftast hittar man inte ett dugg mer än bra-och-ha-grejer.

Vattenfall håller på och gräver ner elledningen här hemma och därmed håller på och gräver upp våran gräsmatta. Jag är tacksam för att de inte använder sig av mågra maskiner som kör sönder allt i dess väg utan faktiskt gräver ett tunt dike för hand.
Så våran trädgård är för tillfället full av sladdar och plast plus ett gäng elgubbar. Jag funderade på om det var snofsigt och inte erbjuda dem någonting och dricka i värmen men kom snabbt på mig själv med att "det får de faktiskt se till att ha med till jobbet själva". Det får ju jag göra.

Nu hålls jag och lagar lunch till mig själv. Kokt broccoli, ett litet gäng fusilli och stekt sprödbakad torsk. Härlig blandning, jag vet, men jag tycker det är grymt fint!

Räddaren i nöden

Jag har fått mycket gjort idag för en gångs skull. Jag fick till och med iväg brevet till CSN så jag kan få någon slags rättelse över det de skickade mig igår.
Hann med att tvätta bilen och även laga mat. Pannbiffar, potatis och sås stod det på menyn idag.

Nu är jag precis hemkommen från premiärturen för i år med mina hinder. Bellan tyckte det var grymt kul och var taggad som aldrig förr. Hon är verkligen en riktig hoppehäst. Så länge hon älskar det och tycker det är kul så har man en skitbra grund att bygga på.
Vi köre bara lite lågt idag eftersom det var första gången för i år och dessutom var det fortfarande lite för blött i backen. Började hoppa fram på diagonalen i 50 cm åt båda hållen i både skritt och trav. De första gångerna bjöd hon på hindret så pass att jag fick kämpa för att hålla igen henne. Satt verkligen så djupt jag kunde i sadeln och ändå drog hon i högväxeln och hoppade i 110 km/h.

Sedan gick vi på en enkel kombination med ett galoppsprång mellan hindrena. Hade bara första hindret upplagt först i ett litet kryss för att vi skulle känna på avståndet först. Väl var väl det för hon hoppade hindret med sådan bjudning att det blev totalt oknotrollerat inför nästa hinder.
Efter några gånger gick det att lugna ner tempot och få en fin kombination. Då gav vi oss medan vi var på topp. Allt som allt ett bra första pass och nu ser jag fram emot att det torkar upp så vi kan köra det regelbundet.

Fick mig precis en upplevelse. Yoshi, våran katt, han kan minsann spexa till det. Jag hörde hur det rumlade i hallen precis. Inte så som det brukar när han leker utan på ett annat sätt, ett jägarsätt. Vad ser jag honom leka med om inte en jävla kopparödla som han har släpat in. Livs levande kastade han runt på den ute i hallen. Vad fan skulle vi göra liksom? Jag hade verkligen ingen lust att ta i den där som dessutom var förjävla snabb och sambon ville använda sig av en tång vilket han inte fick eftersom ödlan då skulle dö.
Jag kastade ut katten som var totalt ivägen för våran räddningsaktion och sedan lurade vi efter många om och men upp krabaten på en tidning, lade en burk över och bar ut den till lite högre gräs så den kunde försvinna och åtehämta sig efter denna traumatiska upplevelse.

Slutet gott, förhoppningsvis allting gott.

Tålamodet sviktade rejält

Det tycks inte gå skitbra för mig idag. 
Jag drog iväg till stallet efter att ha svalt ilskan angående CSN något sånär. I stallet har vi det jättetrevligt jag och Bellan. Fram tills dess att jag ska tränsa henne. Det har ALDRIG varit några problem tidigare. Den enda skillnaden idag var att jag hade stalldörren öppen. Det har jag ibland så det var absolut ingen nyhet för henne.
Jag gör som vanligt. Knäpper upp ena linan från grimman och hänger tyglarna över halsen och då. Då får skrället för sig att hon skulle ut och försöker sticka. Jag hade varken hunnit knäppa loss henne helt eller börjat öppna på grimman så hon upptäckte ju snart att hon satt fast. Då backade jag rätt henne, dock med känslan av att strax börja koka av ilska, och sedan försöker hon igen!

Jag kunde inte längre hålla mig då. Blir flyförbannad på henne, för så gör man bara inte, men utåtagerar givetvis inte mer än med gester och rösten. Inte mer fysiskt mot henne än när jag bara flyttar henne som vanligt. River igen stalldörren och får bara stå och andas och försöka lugna mig.
Efter det fick vi på tränset och drog iväg från stallet som om ingenting. 

Jag bestämde mig för att vi skulle köra lite på gärdet eftersom det kändes bra sist. Idag däremot, det var en helt annan häst. Ingenting fungerade och speciellt inte avsaktningar så som halt från skritt. 
Vi fick alltså ägna ett helt jävla pass åt avsaktningar, tempoväxlingar och allmän lydnad. Allting var trögt idag och  det blev inte bättre av att mitt humör var bräckligt och kunde svänga på en femöring. Till slut fick vi dock till det och vi gav oss då på en gång för att inte traggla och tjata mer än vi gjort.

Tillbaka i stallet försökte hon än en gång att slita sig och gå ut. Denna gången var hon också fastspänd dock så hon kom ingenstans. Däremot prövade hon mitt tålamod flertalet gånger idag och det brast dessutom flertalet gånger.

I hagen tog jag mig däremot tid att stå hos henne en stund. Klappa, gosa och prata. Jag kände att vi behövde det efter en helvetesdag för att inte bara ha dåliga minnen från dagen.
Provade då att flytta henne, backa, skritt och halt från backen och det satt klockrent. Jag vet inte om hon är så himla dominant och testar en så pass att man måste bli riktigt jävla förbannad på henne då och då för att hon ska vara med på noterna helt. Hon är ju trots allt en väldigt ranghög donna.

Dagen slutade hur som helst rätt trevligt med samarbete och gos. Tack!



Bilden är ej från idag.

Markarbete

Idag fick Bellan allt jobba sig svettig. Jag passade på idag när det väl var uppehåll och jag hade tid att rida lite mer ordentligt.
Körde joggingrundan som uppvärmning. Ca 30 minuter i mellantempo trav och galopp tar rundan vilket är en ordentlig och bra uppvärmning.
Vi avslutade med markarbete på gärdet som ligger efter vägen. Volter, volter och volter blev det idag. Det gick faktikt väldigt bra med tanke på att vi bara ridit rakt fram de senaste veckorna då varken underlag eller väder tillåtit någonting annat.  Vi skulle behöva träna mer kontinuerligt på bana då det tog en stund för henne att mjuka upp sig och i galoppen gick det inte alls. Det kändes mest som att jag satt och slet i den ledande tygeln. Givetvis gjorde jag inte det men hade hon varit något så när tränad det senaste hade jag inte alls behövt leda så övertydligt.

I traven släppte hon ganska fort. Tempot i arbetstraven var inte stadigt och hon kändes loj i början men när hon började lyssna på mig och jag böjde igenom henne ordentligt kom även tempot att bli stadigare och inte alls lika springit som i början.
Allt som allt var det ett välbehövligt markarbetspass. Både för att träna oss båda ordentligt för en gångs skull och dels för att inse vad det är vi måste jobba mer på nu när våren tågar in.

Jag är nöjd med dagen i alla fall. Nu blir det mat och sedan ett kvällspass på jobbet.

Väderjävel

Det blev väl en jävla ridtur idag då. Himmelen log inte mot oss om man säger så.
När vi drog ut var det strålande sol men fortarande kallt som det har varit hela dagen. Halvvägs in i ridutren börjar det regna. Inte så länge men kalla blev vi nog lite båda två. När vi närmar oss hemåt började det dessutom hagla. Vad skulle komma härnäst liksom?
Annars var hästen fin och jag mindre fin. Kände av ryggen när jag red men det gick, det gjorde det. Däremot när Bellan efter ett tag stannade för att pinka i ett snår kändes det fruktansvärt skönt att bara få sitta still och andas ett tag. Det kändes som kramp/träningsvärk/mjölksyra i ryggen hela tiden när vi skrittade. Mindre under travl och det allra behagligaste var galoppen eftersom jag står i fältsits då. Blir mest belastning i benen och de är helt krya.

Nu ska jag sätta mig och glo igen avsnittet av Big Brother som jag missade igår eftersom jag mer kände för att sova vid den tiden då. Tvärdeckade och sov till klockan ringde för att få reda på att jag inte behövde jobba. Somnade då igen och sov till lunch. Utmattad kan man kanske säga.

Det var igår det. Idag är det nya tag och blicken framåt!

Vardagskrångel

Det var väl en jävla envis åkomma min rygg har åkt på i helgen.
Igår hade jag ont i ryggen och kunde inte sitta i samma ställning länge. Idag har jag inte alls lika ont, dock har jag inga krafter över huvud taget.
Använder jag musklerna kring skulderbladen och upp mot axlarna får jag på en gång som kramp i axlarna och armarna och får avbryta det jag gör och försöka "skaka bort" det. Precis som om någon nerv eller liknande skulle vara i kläm.
Jag har inte ridit varken igår eller idag för den sakens skull heller. Hur fan skulle det se ut egentligen? En häst som är stark som en björn och där sitter jag som ingen kraft har och ska försöka ha kontroll. Bellan skulle inte göra några attacker som att försöka få av mig. Däremot skulle hon garanterat ta tillfälle i akt och ha lite extra motor, bara för att hon kan.
Nä, jag hoppas det är bättre i morgon så jag kan både jobba och rida. Det skulle vara fantastiskt skönt att få återgå till vardagen.

Inflyttning

Det har inte hänt någonting direkt nu på senaste. Jag har jobbat kväll hela veckan och dessutom fick jag börja tre av passen klockan två vilket resulterat i att jag inte hunnit rida mer än 2 pass på Bellan den här veckan. Jag känner däremot ingen press utan jag låter den här veckan vara en lugn vecka och nya tag med en ny vecka istället. Vad gör väl en vecka? Det är inte som att hon skulle förlora formen bara för att vi inte tränar en vecka.

Nu är det lite på gång i stallet. Det är på g med tillökning i början av Maj. En vän som ska hyra in sig hos mig. Det ser jag verkligen fram emot. Det blir med andra ord inte lika många ensamma dagar/kvällar i stallet för min del. Jag tar det inte mer ingående än så. Det får i så fall bli längre fram och kanske till och med inte förrän pållen har flyttat in.

Jag är ledig denna helg åtminstone. Även om det blir en kort helg i och med att jag jobbade fredag kväll och sedan går på igen måndag morgon så är det guld att bara få gå hemma och skrota för en gångs skull. Några större utsvävningar blir det hur som helst inte.

Nu är det snart dags för mig att laga till lite mat och väcka sambon som har jobbat natt. Jag kan vara snäll ibland jag med.

Sjukt bra väder

Nu är jag precis hemma från stallet. Det blev inget rida av idag tack vare det inderbara vädret. Så går det när man inte har något ridhus.
Fick till och med ta in hästarna från blötan. Trots att de har en stor och fin frigång så får det bara plats en häst där inne. Konstigt att det just är Bellan varje gång som får plats och Prinsen får vänta utanför. Kan det möjligtvis vara så att Bellan är ett tjurigt och elakt sto som hellre låter kompisen frysa ihjäl än att dela med sig?
Det är ingenting att diskutera. Så är det.
Stackars Prinsen frös så han skakade. Så jag tog in dem och gosade in prinsen i ett varmt stalltäcke och en extra stor hög med hö och Bellan fick nöja sig med det vanliga.

Nu har jag jobbat första kvällen i den nya hemtjänstgruppen. Dock inte helt ny eftersom jag har jobbat där lite tidigare. Kvällen började bra med en dubbelbokning. De hade satt in vikarie på den turen jag fick på mitt schema. Bra gjort!
Det gick jättebra ända tills min kompanjon inte riktigt hade kolla på bilen när hon backade och vi halkade så fint ner i diket och leran. Det blev en stunds väntan tills hjälp kom. Vänliga bönder med traktorer vill vi se mer av i sådana situationer. Han kom så fort att vi fick ringa assistanskåren och avboka hjälpen. Tack för det!

Givetvis saknar jag arbetskamraterna och vårdtagarna i Lerbäcksgruppen. Jag fick ett jättefint påskägg innehållande godis och en trisslott som jag vann 50 kr på. Godiset har jag knappt rört, än. Får inte föräta mig på allt gott i påsk.
Jag tackar i alla fall min arbetskamrater som gjort tiden i Lerbäck helt sjukt bra och, I'll be back!

Sol och sorg, glädje och regn

Mycket ska man vara med om. Förmiddagen på jobbet bjöd på en otrevlig överraskning.
Hittade en vårdtagares hund livlös i hundgården. Jag sprang direkt och hämtade sonhustrun och vi konstaterade att hunden inte var vid liv. Ett riktigt knallfall. Hunden hade inte varit sjuk, bara gammal, och han dog över en natt. Det gick fort vilket var bra, för hundens skull.
Sonhustrun kom sedan in innan vi dukade fram frukost och berättade för de berörda. Denna dag som började så fint med strålande sol blev en sorgens dag för denna familj. Fruktansvärt när sådant händer men det är naturens gång och det är så det är att ha djur. Man måste genomlida när djuren försvinner från oss. Det är ett val vi gör när vi skaffar oss djur.

Dagen har annars varit bra. Jag hade delad tur men på mina timmar hade jag ingen lust att rida idag. Bellan fick vila men hon kommer få gå i morgon och på fredan för att sedan vila när jag har delad tur på påskafton och sedan kommer hon gå söndag så det blir trots allt 5 dagars träning denna vecka vilket är helt okej. 5 dagar räcker för att träna henne. Rider jag dock 3 eller 4 gånger i veckan bibehåller jag mer bara den form hon är i för tillfället och jag vill ju få henne i bättre form. 

Det tar sig sakta men säkert. Det gäller att ha tålamod.
Mitt tålamod med henne känner jag dessutom är mycket bättre. Allting är mycket bättre. I stallet har vi det trevligt och jag blir inte längre arg så fort hon börjar dumma sig. Jag tar det med en nypa salt, busar lite med Bellan, gör om och gör rätt. Det känns så himla bra att mitt humör och tålamod har blivit så himla mycket bättre för då har vi en bra grund att bygga på.
Vi har kommit en bra bit på väg. Bellan har tuffat till sig tack vare våra framsteg den senaste tiden och all beröm hon får. Hon får beröm precis hela tiden. Det är så himla viktigt att de får veta när det är rätt och bra för att de ska tycka det är kul och få självförtroende. Ja, hästar har också självförtroende och ett dåligt leder till en osäker och otrygg häst som saknar motivation till arbete.

Igår red vi förbi ett ställe där de höll på att avverkade. Maskinen som stod där fällde träd, grenade av träd och rumlade ordentligt både inom syn och hörhåll för Bellan och mig.
Trots att vi både såg och hörde när träd förr gled vi förbi jag och min helt orädda häst som om ingenting. Förut hade hon satt fart eller skyggat undan men tack vare vårat jobb var det inga problem. Hon har tuffat till sig ordentligt nu. Min älskade, älskade häst.

Burr

Det har varit några kyliga dagar nu. Visserligen är det idag bara första April men snö och minusgrader efter dagar med över femton plusgrader är inte okej.

Som det visat sig så behöver jag inte flytta på mig så långt när det gäller jobbet. Jag blir kvar i hemtjänsten där jag vill vara dock i en annan grupp än nu. Däremot är det också en toppengrupp som jag är himla glad att hamna i.
Det känns så jäkla skönt att de faktiskt lyssnade på mig när jag ringde och talade om hur jag kände. De lyssnade bara inte med ena örat utan det hände faktiskt någonting också.

Bellan och jag är i hårdträning nu. Ja, hon måste komma i form och jag måste komma i rid-form. Det går bättre och bättre och verkligen framåt nu. Det syns på henne att vi tränat på riktigt nu. Magen har minskat, fläsket bakom bogbladen minskar och hon börjar få muskler.
Vi har en del mål i sommar och i höst som vi kämpar mot nu. Det första vi måste klara av innan de målen är helt i sikte är transporteringen. Träna, träna, träna och tacksam är jag för vänner som vill ställa upp och hjälpa till med träningen.
Så fort vi kan det någolunda sätter vi upp målen. Målen för tillfället är som sagt transportträning men även att komma i form och hoppa högre banor än förra året. Även om vi inte siktar på de specifika målen i sommar måste vi ändå komma i form och träna ordentligt. Det är en förutsättning.

Nu är jag hemma på timmar så det blir att äta en bit nu och sedan vila en stund. 

RSS 2.0