Förändring

Jag vet inte vad det är som hänt eller vad det är som förändrats. Den senaste veckan eller nästan de senaste två veckorna har det gått så himla bra med Bellan. Hon är lugn i stallet. Hon följer mig vart jag än går när vi går till och från hagen. Trots att de andra skriker sig hesa i hagen står hon lugn, skriker inte och håller sig uppmärksam på mig. Det är så himla roligt och vi får väldigt bra stunder då vi är tillsammans. Samarbetet och tilliten mellan oss blir starkare när vi slipper trilskas med saker och bara får ha det bra.

Jag tog en sväng på gärdet i förmiddags och cantrade i trav och galopp. Det är lite mindre än 500 meter runt hela gärdet och vi körde två varv i vardera gångart och åt vardera håll. Blir ingen jätterunda men och köra 2 km i tempo är rätt så jobbigt för både mig och Bellan. För min del är det för att jag står i fältsits i sadeln hela tiden och får då arbeta med benen och balansen. 
Det var som alla andra turer den senaste tiden; lugnt, sansat men med motor. Nu är verkligen motivationen på topp och det är så kul det kan bli att rida!

I morgon åker jag på internat med jobbet. Vi är några stycken från blandade boenden och hemtjänstgrupper inom socialförvaltningen som åker. Det ska bli kul! Någonting annorlunda som bryter av vardagen lite. Sedan är det ganska intressant det vi ska bli utbildade och få föreläsning om. Däremot åker vi inte så långt bort men vad gör väl det?! Då slipper vi restid och har mer tid för annat. 
Jag kommer vara hemma efter kl 17 på torsdag denna vecka så det blir bara en dag. Det räcker faktiskt.

Nu blir det köttfärslimpa och färskpotatis innan jobbet.

Försvar

Vilket vackert väder vi är bortskämda med. Det är ju fantastiskt! Jag har ridit 5 dagar denna vecka och idag ska jag rida den sjätte. Verkligen hårdträning för Bellan och det behövs om vi ska vara redo för träningstävling i sommar.
Även min rumpa känner av att vi är i träningstagen. De ultimata underkläderna att rida i har jag inte hittat så jag har fått skavsår strax under svanskotan. Har fått köpa mig skavsårsplåster som jag sätter på när jag ska rida.

Det värsta med all träning och tid i stallet är att det tar upp mycket av min lediga tid. Alla förstår inte det och kanske inte ens vill förstå att det inte går att ändra på såvida jag inte ska träna halvhjärtat eller lägga ner helt och hållet. Inget av det känns som ett alternativ över huvud taget. Det är tråkigt när man ska behöva försvara sitt intresse.

Nu har vi dragit igång grillen här hemma. Potatissallad, sallad, grillad färsk lök och grillat högrev blir det denna gången. Fantastiskt gott!
Efter det ska jag dra ut Bellan på en tur i skogen. Klätterbacken eller galoppbacken, vad har jag inte bestämt än.

Jumping flash

Fin dag idag. Den började med ett kort pass på jobbet. Slutade sedan klockan fyra och följde med några vänner och tog en kaffe på torget. Där bestämdes det att jag skulle få sällskap ut till stallet.

Vi byggde upp ett par hinder och vännen som följde med skulle både få rida Bellan och hoppa henne. Vännen kan alltså rida men det var längesedan hon hoppade och hon brukar rida halvblod med 20 m långa ben och en raket i röven.
Det var riktigt kul att se Bellan när jag stod på backen och såg på när någon annan red henne. Hon gick så fint trots att det var första gången på sju år som någon annan än jag red henne. Dessutom fick jag beröm för Bellan av vännen som provade henne och det är en riktig morot. När jag märker det själv och när även andra ser att jag har jobbat med henne får man sträcka på sig lite extra.

När vännen hade ridit fram henne var det min tur att sitta upp och hoppa lite. Började med ett kryss i trav och galopp som uppvärming och sedan gav vi oss på ett räcke. Där körde vi lite höjdhopp och Bellan var riktigt med på noterna faktiskt.
Hindret slutade på 1m och trots att vi rev på den höjden så var jag sp himla nöjd med Bellan. Hon hoppar och trots att hon blev osäker på hur hon skulle göra nör det blev högre och vi lade en galoppbom framför hindret så hoppade hon utan tvekan. Det gjorde att jag verkligen kunde skymta en träningstävling i sommar. 

Nu är siktet inställt på Pay and jump i slutet av Juli och så ska vi verkligen försöka göra oss tävlingsklara båda två. Då har vi verkligen nått en milstolpe.

Bild från idag, vännen som rider.

En god gärning

Min bror och jag gjorde en god gärning i lördags kväll/natt. 
När jag åkte hem från stallet höll jag på att köra på en kille som gick helt utan en enda reflex längs med riksväg 50 mot Askersund strax söder om Falla. När jag kom hem ringde min bror och bad om skjuts hem från Åsbro och på väg dit möter jag denna kille igen, söder om Ingelsbyinfarten. Jag sa därför till min bror när jag hämtade upp honom att nu när han var med skulle vi stanna och fråga var han skulle och om han ville åka med. Jag tänkte på hur livsfarligt det är att gå längs med en sådan tungt trafikerad väg där ingen håller 70 och helt utan reflexer. Jag skulle dock aldrig stanna om jag inte hade min bror med mig. Man vet aldrig vem man kan stöta på.

På väg mot Askersund åker vi ikapp killen strax före fartkameran vid Skogsboda så vi stannar och hör med honom var han ska och vi får till svar "I don't speak swedish". Min bror körde igång med en så pedagogisk och enkel engelska han kunde då killen knappt talade engelska heller. Vi fick fram i alla fall att han skulle till Gärdshyttan. Så vi kom överens om att stackaren inte kunde gå ända dit och speciellt inte när han knappt visste var det låg och efter många om och men förstod han att han fick åka med.

Vi försökte hålla en konversation med honom trots hans dåliga engelska dels så han inte skulle tro att vi lurade honom på något vis. Vi fick i alla fall fram att han kommit först med flyg från Albanien till Stockholm och därifrån med tåg till Hallsberg. Därifrån hade stackaren gått nästan ända till Askersund!
Han var så tacksam för att vi körde och sträckte fram pengar och trots att vi tackade nej flera gånger så insisterade han på att betala oss för skjutsen.  När vi kom fram tog han i hand och tackade ännu en gång. Det kändes riktigt bra att hjälpa en annan människa, asylsökande eller inte. Alla behöver vi hjälp ibland.

Någonting bra

Det har varit en ordentlig helg. Jobb fredag-måndag, bara långa turer, tidiga mornar och en del sena kvällar. Det har hur som helst gått skitbra. Tack vare en sådan härlig och energigivande arbetsgrupp!

Nu har jag provat sadlarna jag lånade hem förra veckan några gånger och idag kom även två vänner ut för att ge deras utlåtande. Det är alltid bra med flera åsikter så man inte  blir hemmablind. Det var dock som vi redan trodde och som jag hoppades på. Den sadeln jag satt bäst i var även den som passade Bellan bäst så i morgon ska jag åka till Till Häst och lämna tillbaka de sadlarna som inte passade och sedan åka hem med den som passade.
Jag är alltså numera en Kieffer Isar AT rikare. Nöjd som tusan är jag!

Förra veckan jobbade jag och Bellan en hel del på banan hemma. Vi fick lite coaching av en vän i början av förra veckan och vi har spunnit vidare på det. Mycket samlade gångarter, sidvärtes rörelser, flytta undan för skänkel samt ställning och böjning inåt och utåt på volt. Det har gått bägtre och bättre för var pass och det senaste passet lade jag även in lite lägre hinder.
Jag ställde upp tre hinder på en stor volt och högst upp på volten galoppbommar. När vi hade ridit fram ordentligt och jag kände att Bellan lyssnade på säte, skänklar och tygeltag ordentligt började vi med galopp på volten och sedan lade vi in mer och mer allt eftersom. Vi började med galoppbommarna och sedan vartannat hinder tills vi kunde i samlad galopp med bjudning hoppa hela volten utan att falla in i den där hysteriska galoppen hon får till ibland.
Riktigt nöjd och stolt blev jag över henne när hon gick och lyssnade så fint! Vi gav oss sedan när det gick som bäst för att ha det positiva färskt i minnet.

Nu är det dags för sängen. Ska som sagt åka till Till Häst och vill få det gjort på förmiddagen.

Besviken som flera

Spelade färdigt Mass Effect 3 igår och kan väl allt som allt säga att jag var nöjd med spelet. Det har tagit väldigt lång tid för mig att klara ut det. Det är svårt att hinna med när man jobbar heltid och har två hästar. När man väl har tid att spela ska man ha lust och ork också, men nu är det slut.
Spelet i sig var grymt och jag tyckte det var roligt och intressant hela tiden. Däremot blev jag mycket besviken på slutet. Det är ju slutet på en trilogi och det sista spelet i serien därmed har man ganska höga förväntningar på just slutet. Det ska tydligen komma ett tillägg till slutet just för att så många fans blev besvikna på slutet.

I onsdags var jag och en vän och lånade hem lite sadlar från en hästsportbutik i närheten. Sadeln jag har haft till Bellan passar inte längre och jag måste se mig om efter en ny. Det är ju en investering man vill ska hålla och passa länge.
Jag har nu privridit de två som passade och nu väntar jag bara på att en vän till vännen ska komma ut till mitt stall och kolla sadeln och passformen. Det är bäst och vara många hjärnor och ögon och dessutom är han mer erfaren än mig av sådant.

Bellan har dessa två sadelprovardagar varit väldigt fin och gått bra. Hon kämpar på och vill och försöker även om hon tycker det är jobbigt och helst av allt skulle vilja slippa ibland. Jag märker dessutom att hon blir mer och mer tränad för varje dag då hon orkar mer när jag rider på bana med henne. Det är nu styrkan vi ska jobba mest på. Det kommer bli skitbra!

Stressig sits

Det är fortfarande full rulle i hagarna. Ston som brunstar och hästar som är helt besatta av varandra. Det blir förmodligen bättre och om det inte blir det finns det andra alternativ. Hästarna från mitt stall sköter sig mer eller mindre bäst av dem. Det är väl Prinsen som helt plötsligt kommit på att han och Bellan är oskiljaktiga och springer och skriker när jag tar up Bellan ut hagen. Det blir bättre det med, det är jag säker på. 
Med hästarna från mitt stall menar jag givetvis nykomlingen också även om han för tillfället övernattar i grannstallet som sällskap till deras pålle.

Jag tog ut Bellan för en joggingtur idag. Det var inga problem alls fram tills jag skulle sitta upp. Då kom hon på att om hon vinklar baken bort från mig så kan jag inte sitta upp på henne. Vi kunde gå runt i en ring hur länge som helst så jag pausade och tog mig ett snack med henne utanför stalldörren istället för att lugna henne lite. Det gick ju bra.
Till slut kom faktiskt vännen som har sin häst hos mig och skulle rida. Då fick jag hjälp av henne genom att hon stod placerad bredvid Bellan så hon inte kunde vinkla ut rumpan och jag kom upp på första försöket. Hon brukar inte vara så orolig och strulig men nu i och med situationen i hagen och att det är extra oroligt där just nu så får man ha överseende med att även hon blir lite extra orolig.

Jag är nöjd med både stalldagen och ridturen då jag lyckades behålla mitt lugn precis hela tiden. Annars stressar jag lätt upp mig när Bellan gör det och då blir vi som yra höns båda två. Som sagt så höll jag mig lugn och sansad hela tiden och vi hade allt som allt en trevlig middagstur tillsammans, jag och Bellan.

Där finns inget ont

Efter ridturen idag tillsammans med vännen och hennes coolinghäst fick jag den där ständigt återkommande tanken. Hästar, vilka magnifika djur och hur lyckligt lottad är jag inte som kan hantera och rida dem och som dessutom har två egna?!
Ibland när man är ute och rider får man den där fantastiska känslan att man faktiskt sitter på ett livs levande djur. Samarbetet mellan mig och djuret jag sitter på, det är egentligen ofattbart. Hästar är helt underbara djur!

I stallet, där kan man vara precis som man är. Det finns inga fördomar och ingen som kollar snett på en om man ser ut eller beter sig lite annorlunda. Hästar, de snackar inte skit om en och de säljer inte ut en till någon. De går inte bakom ens rygg, de är alltid trogna och de mest förlåtande av alla varelser. Det finns inga falska hästar så som det finns människor och det finns inte ett uns med elakhet i dem. 
I stallet där trivs jag bäst. I stallet där jag får vara mig själv.

Dagen har varit bra annars. Jag och sambon tog oss en roadtrip till Motala för att handla lite efter att ha hållits i trädgården på förmiddagen. Gräsklippning och rensande av brännässlor. Tomten ser ju rätt så rar ut nu när det börjar grönska och fruktträden står i blom. Härliga, härliga vår!

Full rulle

Då har grannen sålt en av sina hästar och han åkte till sitt nya hem idag. Kvar blev det en donna som hästarna i mitt stall ska få sällskapa tills hon blir såld. Tanken är att en en hästarna från mitt stall ska sova tillsammans med grannens om nätterna och så ska de alla gå tillsammans om dagarna. Tyvärr var det nykomlingen som blev utvald att vara nattkompis med grannens häst. Han är ett säkert kort då han är så lugn och trygg. Hade det däremot funnits ett annat alternativ så hade jag låtit Opalen, som han kallas, få vara kvar med mina hästar om natten. Det känns inte helt just mot tjejen som har honom då det faktiskt är hos mig hon skulle ha hästen, men det gäller ju bara tills grannens blir såld eller tills de kan gå ute dygnet om.

Hur som helst så tog vi alla från mitt stall till hagen som angränsar till grannens häst och där blev det ett himla hallå. Det började med att Bellan stack med full galopp in i den "nya" hagen med grimskaftet kvar i grimman och där stod jag som ett fån. Varv efter varv sprang de i full fart tills grimskaftet äntligen lossnade. Hon trampade till på det så panikhaken släppte. Man är ju rädd att hon ska trassla in benen när det hänger så och antingen fara omkull eller bryta benen. Hemska tanke!
Efter det var det full rulle en stund. De hälsade på varandra över staketet, grannens häst skrek som en stucken gris, våra hästar sprang och sedan gick de istället för att beta.
Efter en stunds lugn hör vi hur grannens häst skriker och sedan smäller det till. De hade sparkat av en stolpe där hagarna angränsar med sådan fart att den hade snurrat sig två varv runt tråden och staketet låg ner. Helt otroligt nog så stod ändå alla hästar kvar där de skulle så vi hann laga stolpen innan kalabalik var ett faktum.

Tanken är väl att de ska gå tillsammans allihopa om några dagar. Skulle vi däremot släppa ihop dem på en gång blir det garanterat fullt pådrag i hagen och en kamp mellan ledarna Bellan och Bettan, grannens häst, som kan sluta hur som helst. Då kunde vi skatta oss lyckliga om det hela skulle sluta utan skador på någon av dem eller alla. Nej, nu ska de få gå i skilda hagar ett litet tag tills de gjort upp så långt innan vi släpper ihop alla på betet.

Fiesta!

Mycket kan hända på en vecka och det har det gjort också. Både bra och mindre bra händelser. Dock så tänker jag resa på mig och inte låta mig besegras av det. Dock kan jag inte förstå vem det var som ville mig illa mitt i allt. Det kommer jag aldrig få veta så jag lägger ner tanken helt istället.

Igår var det kommunfest och det var väl ett himla drag! Jisses vad kul det var, bra stämning och härliga människor. Det märks dessutom att jag varit på många olika ställen och jobbat genom åren. Så många som vill växla några ord som man inte träffat på länge. Hur som helst har jag mängder av underbara kollegor runt om i kommunen.
Kvällens höjdpunkt var väl ändå Tommy Nilsson. En artist som är så himla duktig som åtminstone inte jag räknat med att få se någon gång. Ja det var en kanonkväll helt enkelt. Precis vad som behövdes mitt uppe i allt.

Idag blir det förmodligen främst soffläge för min del. Jag mår inte dåligt men man blir alltid seg och trött efter en utekväll. Dessutom är mina fötter väldigt svullna då jag aldrig tänkte på att ta på mig mina tofflor jag hade med mig igår.
Senare ikväll ska jag dock ut och rida. Det är dessutom jag som har "stalltjänsten" ikväll och ska ta in pållarna.

Nu åker sambon för att skruva på sin Mustang. Då intar jag soffan.

Sämsta gästbloggaren GODDAG..

Godeftermiddag, nu är jag inne och såkallat gästbloggar hos Sabrina !
Idag har både jag och Sabrina varit riktiga lathögar som har ägnat oss åt soffhäng större delen av dagen.
Vid eftermiddagen/kvällen beslutade vi oss för att ta en gemensam tripp ut till hästapollarna, finns inget härligare än att besöka stallet i det fina vårvädret.. Nu inväntar vi BB..
Kramar Johanna

Välkommen du svarte

Det finns tyvärr inga bilder än men får jag lov och presentera Rönne Gårds nyaste kompanjon 12-åriga Opal Launcher som kommer skötas och ridas av en vän till mig. Han anlände igår och allting gick lugnt och fint till. Han och Prinsen har dock inte gjort upp riktigt än utan "Lillen" blir mest runtjagad av Prinsen som gör allt för att sätta honom på plats. De håller sig dock i skinnet och sparkas ingenting.
Bellan blev en självklar ledare så fort de fick lukta på varandra så hon står mest och tittar på när de andra hålls med dumheterna. Kul att det går så bra dock.

Idag har Bellan fått träna ordentligt. Först ett pass ute innehållande mest trav på varierad terräng, klättring upp och ner för backen två gånger och även lite galopp i 1,5 h och efter det följde vi med nykomlingen och hans matte ut på deras första tur. Dock gick den turen mest i skritt men också lite lugn trav. All träning är bra träning!
Turen med nykomlingen och hans matte gick väldigt bra. Det var deras första riktiga tur tillsammans och hans första tur i nya hemmet. Han var stencool och gick på utan problem. Testade dock sin matte några gånger men det kom han inte långt med innan han gav upp och snällt gjorde som hon sa. Hur som helst så tror jag det kommer bli kanon. 

Nu har vi tänt på grillen jag och min sambo. Det blir BBQ-marinerad entrecote med sallad och marinerade champinjoner till framför BB ikväll. För en gångs skull kör vi även på efterrätt; glass och jordgubbar. Sommarmat om något blir det ikväll!
RSS 2.0